Historie

Twee meisjes uit Beetsterzwaag hebben in maart 2013 meegedaan aan de Pluk van de Petteflet prijsvraag van de Friese Milieu Federatie. Ze hebben de aanmoedigingsprijs gewonnen met dit idee:

'Wij wonen in Beetsterzwaag vlakbij een mooi bos. In het bos kunnen we heerlijk spelen en zien we de dieren. In het bos is het vaak nat en daarom kunnen we er niet altijd spelen, dat is jammer. Hiervoor hebben we een oplossing, een ‘Bosheuvel’! Graag willen we een heuvel, zoals je die wel in sommige bossen ziet, met veel speelzand. Op deze heuvel kunnen we in de zomer spelen en picknicken en in de winter sleeën. Ook voor dieren is zo’n heuvel fijn omdat het een droog plekje is. Een konijn en ook andere dieren willen daar vast en zeker een hol graven. Op geheime plekken in het bos kunnen nog kleine heuveltjes komen zodat bange dieren zoals de vos en de das ook een mooi en droog plekje vinden.'

Omdat het zo'n leuk idee is hebben we contact gezocht met de Bosgroep Noord-Oost Nederland. De Bosgroep heeft het idee voorgelegd aan de Van Teyens Fundatie. De Van Teyens Fundatie heeft een stuk bos (in het Wallebosch) ter beschikking gesteld. Ondertussen hebben vele lokale partijen hun medewerking toegezegd en zijn we begonnen met de aanleg van de heuvel met circa 1000 kuub zand.

Op en tussen het zand worden bomen geplant om het boskarakter van het gebied te behouden. De bovenste zandlaag wordt wellicht hetzelfde soort fijne zand dat je vindt bij zandverstuivingen, zoals op het Aekingerzand of bij Bakkeveen. De betrokken landschapsarchitect zorgt ervoor dat de inrichting van het terrein en het gebruik van materialen optimaal en duurzaam is. Ook lokale scholen leveren een belangrijke bijdrage aan het project. Wanneer de bosheuvel straks af is, wordt er bij de heuvel een 'buitenleslokaal’ gecreëerd. Het doel hiervan is het vergroten van de bewustwording van de kinderen bij de natuur en het bos.

We verwachten dat het project een positieve stimulans zal zijn voor de lokale middenstand en het toerisme. Er zijn niet veel plekken waar je binnen een straal van 1 km zo veel kunt zien en doen als hier: lekker eten, shoppen, wandelen en spelen in een mooi park, unieke kas bezoeken, naar het hertenkamp en de grote speeltuin met daarachter een prachtig oud bos met vlonderpad én Bosheuvel! Kortom, Beetsterzwaag biedt veel mogelijkheden!

Zodra het project succesvol is afgerond gaan we dit uiteraard vieren. Hiervoor organiseren we een feestelijk evenement waarbij de sponsoren worden bedankt én het dorp gepromoot wordt. Het streven is de Bosheuvel in het voorjaar van 2015 op te leveren.

Sponsoren

De Bosheuvel is mede tot stand gekomen met hulp van: Stichting Van Teyens Fundatie // Fonds Coöperatief Dividend Rabobank Drachten Friesland Oost // Provincie Fryslân // Gemeente Opsterland //  Talant/Legaat Meindertsma-Couperus // en meer